Één van de mooiste stukjes van Rotterdam is de schilderachtige wijk van historisch Delfshaven. Het is ook niet vreemd dat de talenten van Pelgrim Brass elkaar in Stadsbrouwerij de Pelgrim tegen het lijf zijn gelopen; aan inspiratie geen gebrek op de plek van de ‘Pilgrim Fathers’. Deze thuishaven heeft voor het koperkwintet gezorgd voor een nieuwe kijk op het maken van programma’s en het schrijven van muziek. Het ensemble is in 2013 voor het eerst bij elkaar gekomen en direct was er een muzikale klik. Concerten en een cd met orgel, een eigen ‘fairy tale’ en het spelen op festivals, zoals het Grachtenfestival, NJO Muziekzomer, heeft inmiddels plaatsgevonden. De musici maken bijzondere programma’s zoals muzikale dagboekverhalen, een combinatie van gedichten en klassieke muziek, maar ook concerten die op speciale locaties zijn toegespitst.
Het grootste deel van de arrangementen wordt zelfgeschreven en ook worden er geregeld nieuwe stukken door de kwintetleden en andere musici gecomponeerd. Op deze manier wordt er gespeeld met nieuwe kleuren en ontstaat er een unieke samenwerking tussen de kwintetleden. Daarbij is het ensemble ook niet vies van een stukje volksmuziek of een ‘blue note’…
In Oktober 2015 heeft deze ambitieuze groep haar eerste cd opgenomen onder de titel ‘Organic Brass’ in samenwerking met organist Gerard van der Zijden en STH Records. Vanwege het grote succes van deze cd is ‘Merry ChristBrass’ hier het vervolg op, alleen dan in samenwerking met de zangeressen van ‘Fenominals’ en de percussionisten van het voormalige ‘Lip Stick Percussion Duo’.

 

Leave a Comment