Één van de mooiste stukjes van Rotterdam is de schilderachtige wijk van historisch Delfshaven. Het is ook niet vreemd dat de jonge talenten van Pelgrim Brass elkaar hier tegen het lijf zijn gelopen. Aan inspiratie geen gebrek op de plek van de ‘Pilgrim Fathers’. Deze thuishaven heeft voor het koperkwintet gezorgd voor een nieuwe kijk op het maken van programma’s en het schrijven van muziek. Het ensemble is in 2013 voor het eerst bij elkaar gekomen en direct was er een muzikale klik. Concerten met orgel, een eigen ‘fairy tale’ en het spelen op festivals is inmiddels al gedaan, en het ensemble is in Augustus 2015 verder gaan zoeken naar de achtergrond van de Pilgrim Fathers. Een dagboek van één van de pelgrims en de negende symfonie van Dvorak waren de rode draad door de ‘Pelgrim Expeditie’ tijdens het Grachtenfestival. Het ensemble focust zich vooral op het maken en spelen van eigen programma’s en gaat verassende verbintenissen met andere artiesten aan zoals het solo als kwintet met een volledig fanfare orkest. Daarbij is het ensemble ook niet vies van een stukje volksmuziek of een ‘blue note’… In de herfst van 2014 ontstond een samenwerking met organist Gerard van der Zijden waarmee het kwintet hun eerste CD heeft opgenomen onder de titel ‘Organic Brass’ in samenwerking met STH Records. Deze CD is gevuld met nieuwe arrangementen van de muzikanten zelf en gaat als een tijdreis door vele stijlen.

One of the most beautiful parts of Rotterdam is the picturesque neighbourhood of historical Delfshaven. It is no coincidence that the young talented musicians of “Pelgrim Brass” met here, in this area associated with the Pilgrim Fathers, where there is no shortage of all kinds of inspiration. It is also here that the brass quintet discovered a new way create concert programmes, and to write and arrange their music.The group has been playing together since 2013, and from the start there was that all-important musical chemistry. Since then, there have been concerts with organ, a “fairy tale” of their own, and performances at various festivals. In 2015 the group started to explore the history of the Pilgrim Fathers. A diary of one of the Pilgrims, and Dvorak’s Ninth Symphony became the theme for the “Pilgrim Expedition” played at the prestigious Grachtenfestival in Amsterdam in August that year.
The ensemble focuses on compiling and playing unique programmes, and loves joining forces with other artists in sometimes unexpected combinations like playing solo as quintet with a wind orchestra. This, in part, explains why the group is at home in many styles and genres. Their cooperation with the organist Gerard van der Zijden dates from the Autumn of 2014 which they recorded their first CD with, called ‘Organic Brass’. A disc full of new arrangements made by the musicians and the music goes as a time machine through many styles.

Leave a Comment